NewspAIper

Metadata extraction of historical newspaper archives.

Collection details

The newspapers used in the NewspAIper demonstrator have been provided by KBR, Royal Library of Belgium in the context of the BELSPO-funded DATA-KBR-BE project. They form part of BelgicaPress, KBR’s collection of digitised historical newspapers.

Article segmentation

Met behulp van AI, kunnen we historische kranten automatische analyseren. In een eerste stap doen we een segmentatie van de krantartikels. Doorzoek en filter de collectie op verschillende manieren.

Ontdek de collectie

Linking text recognition with Open Data

Na herkenning van de tekst, kunnen we deze linken met open data. Prominente personen werden automatisch herkend in elk artikel, die daarna werden gelinkt met Wikipedia/Wikidata.

Finding similar images across the collection

Detectie en groepering van illustraties op basis van visuele similariteit. Gelijkaardige afbeeldingen kunnen worden gevonden doorheen de hele collectie. Deze zullen ook worden gegroepeerd per categorie, zoals advertenties, foto's, cartoons, etc.

Interactive filter

De analyse van de krantenartikels laat ons toe om meer geavanceerde filters te bouwen om de kranten gerichter te doorzoeken. Dit bevordert de kwaliteit van de collecties en opent de deur naar verder onderzoek en analyse van de collecties.

Work in Progress

Er wordt nog actief onderzoek gedaan en gewerkt aan dit project. De collecties worden uitgebreid en nieuwe methodes worden ontwikkeld om deze te analyseren. Momenteel bevat de website enkel voorpaginanieuws van de krant Le Peuple uit 1938.